Als je muts maar goed zit!

Best warm, zo’n badmuts… en toch draag ik ze

Met of zonder badmuts zwemmen? ‘t Is ineens best warm met zo’n ding op, zeker als de zon schijnt… Maar hij houdt ook lekker mijn haar enigszins droog en wat hij vooral doet, is mijn lange haar uit mijn ogen houden. Dus ook met dit warme weer zwem ik mét.

De volgende vraag, zeker als je nog niet zo’n fanatieke buitenzwemmer was, is natuurlijk: welke badmuts schaf je aan? Je hebt ze in alle soorten en maten. Waar in mijn herinneringen vroeger mijn oma met een grote theemuts met kinband op haar hoofd het water in ging, zo’n oude-dames-douchemuts, zijn de badmutsen van nu vooral functioneel en mogen ze echt nat worden. De drempel van nu is keuzestress, er zijn zoveel! En als jij op zoek bent naar zo’n ding vraag je je vast af: wat is nu een juiste pasvorm voor mijn hoofd en moet ik nog op andere dingen letten? Hoe lang gaat zo’n badmuts nou eigenlijk mee? Wanneer moet ik hem vervangen? En waarom bubbelt hij zo als ik hem wat langer draag?

Elk hoofd is anders

Mijn hoofd is groot, vind ik voornamelijk zelf, en er zit een enorme bos haar dat niet nat mag worden. De illusie dat mijn haar kurkdroog blijft bij elke duik, heb ik laten varen. Nee, mijn haar word bij een zwemsessie altijd wel iets nat. Droog blijft het enkel als mijn haar op de kant blijft – maar dan moet ik dat dus ook. Je snapt: dat is geen optie. Dus dan maar een goede badmuts en een iets vochtige haardos.

Pas je muts daar op aan

Badmutsen zijn er, net als hoofden, in verschillende vormen en maten. De structuur, het materiaal en de pasvorm zijn verschillend. Qua materiaal zijn er siliconen mutsen en latex mutsen. Latex badmutsen zitten vaak iets strakker, zijn dunner van materiaal en hebben eerder de kans om te schuren dan siliconen badmutsen. De structuur kan glad zijn of met bobbeltjes. En pasvormen zijn er in heel veel variaties, groot en klein, met meer materiaal in de nek of rond het gezicht. Een long hair cap heeft vanzelfsprekend een andere pasvorm, om ruimte te bieden voor een haardos zoals de mijne.

Wanneer zit een badmuts goed? 

Een badmuts zit goed als hij doet wat jij ervan verwacht. Ikzelf verwacht dat hij strak genoeg zit om mijn haren zo goed mogelijk droog te houden, ik wil graag dat de badmuts rekbaar genoeg is om ook mijn oren te bedekken. Daarnaast wil ik dat de muts in binnenbaden zorgt voor een beschermlaag tegen het chloor. En ik wil graag die enorme haarbos er onder kwijt, zonder dat mijn muts tijdens het zwemmen omhoog rekt en eigenlijk tegenstribbelt, omdat ik er te veel onder kwijt wil. 

Hij mag dus eigenlijk niet bubbelen of lubberen… maar de realiteit is dat dat wel gebeurt. Na verloop van tijd lubberen de meeste badmutsen een beetje uit. Dat wordt deels veroorzaakt door de anatomie van het hoofd in combinatie met haar en lucht. Het is niet nodig om een badmuts te vervangen als deze gaat bubbelen.

En is strak per definitie goed?

Een strak zittende badmuts is niet per definitie te klein. Dit kan te maken hebben met het materiaal.

Ben jij toe aan een nieuwe badmuts? Vind de perfecte badmuts onder de badmutsen door te passen. Mijn favoriete badmutsen zijn de longhair cap en voor de winter de bubbel badmuts. Niet de uitgelubberde dus, maar die met voorgevormde ‘bobbeltjes’. Deze zijn elastisch en de bubbel is ideaal voor zwemmen in buitenwater. Hij is net iets dikker, waardoor je hoofd goed warm blijft, en qua dikte nog toegestaan bij de ijszwemwedstrijden, waar ik in de winter aan deel neem. Deze badmuts zit niet strak maar sluit wel als een vacuüm om mijn blije hoofd heen.

Laat je reactie achter en maak kans op een Speedo badmuts!

Kun jij op basis van deze informatie jouw badmuts kiezen? Welke badmuts zet jij het liefst op je hoofd deze zomer? Laat je reactie achter onder dit blog en wie weet maak jij kans op een Speedo badmuts! Ik verloot er maar liefst 4 onder de reacties op deze blog en kijk uit naar jullie frisse antwoorden!

Heb je mijn blog over zwemmen in natuurwater al gelezen? Kun jij zwemmen zonder lijntjes?

Comments (14)

 1. Ik heb het liefst gewoon een siliconen badmuts van speedo! Deze zitten me erg lekker en ze zijn niet zo ‘zwaar’ op je hoofd! Die van arena vind ik iets stugger, dus ik ben #teamspeedo!

  1. Tegek, ik had al veel verhalen gehoord maar deze is echt super duidelijk uitgeschreven!
   Ik ga voortaan denk de silliconen kopen. Lekker strak op mijn hoofd dat zit het lekkerst.

 2. Ik ben heel blij met mijn blauwe Speedo siliconenbadmuts, maar hij begint te lubberen… niet erg zeg je, maar op mijn verlanglijstje staat desondanks een nieuwe want volgens mij houdt die mijn haar ook weer beter droog!

 3. Wat een leuk en goed artikel! Nooit geweten dat er zoveel soorten en maten badmutsen zijn terwijl ik nu toch al zo’n jaar of 40 zwem. In de badmutsen heb ik me eigenlijk nooit verdiept, de brilletjes daarentegen weer wel. Maar ik had dus nog nooit van de long hair cap gehoord.
  Vroeger veel wedstrijden gezwommen en de laatste jaren bij de masters in Haerlem. Dus de long hair cap voor mijn lange haar lijkt mij perfect om tijdens de trainingen te gebruiken. Dus ik wil heel meedingen met deze leuke actie.

 4. Zelf heb ik nu een roze speedo. Op de kleur gevallen maar de pasvorm, is toevallig perfect. Ik moet eigenlijk nog een keer de proef op de som nemen en checken of een andere speedo net zo goed zit…

 5. Interessant. Ik dacht dus altijd dat mijn volle bos haar niet in zo’n muts past. Met als gevolg toch altijd weer nat haar. Dankjewel!

 6. Leuk, ik dacht dat een muts niks voor mij zou zijn maar ga t toch eens proberen!

  1. Dank voor de verduidelijking!ik draag zelf een een speedo siliconen badmuts. Na lang koet haar gehad te hebben was het geen thema maar nu begint het onder de muts een krappe boel te worden! Dus… misschien maar eens een long hair muts proberen.

  2. Dag Karin,
   ook jij hebt een Speedo Long Hair cap badmuts gewonnen. Mail je me je adres gegevens?
   Dank, frisse groet Susan

 7. Ik moet zeggen dat ik tot voor kort geleden nog nooit over zo’n ding heb nagedacht voor op mijn hoofd. Door het frequent zwemmen met Paula ko.t t wel op af en.toe dus ja, een speeldo badmuts in onopvallend tomatenrood lijkt me wel wat 😉

 8. ik heb er 2 een dikke van Decatlon, die gaat ook lubberen deze gebruik meestal in zee. H
  eb een weekje of 2 een leuke van Speedo gekocht, via de Frisse duik website . ik viel voor de kleur en de print! roze met bloemetjes in de vorm van het oude hippie logo! valt ook lekker op.

 9. Ik ben op m’n 50e weer op zwemles gegaan en ik vind het heerlijk! Ik ben me nu aan het oriënteren op een goede badmuts waar ook m’n lange haar in past. Dankjewel voor je artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *