Filminstructie

Filminstructies aan zwemkandidaten

Leuk dat je mee doet aan mijn oproep: STUUR JE ZWEMBEELDEN IN.

Door de huidige omstandigheden en maatregelen kan ik nu nauwelijks op pad met buitenzwemmers in Nederland. Maar lang leve de techniek!

Hoe werkt het?

Jij maakt opnames, ik maak er een FrisseDuik-filmpje van.

Maak bij jouw zwemlocatie opnames van jezelf aan de kant en indien mogelijk ook zwemmend. Zorg dat iemand jou filmt vanaf de kant. Ook kun je een hoes aanschaffen waarmee je met je smartphone het water in kan.

Geef in de zwembeelden antwoord op de volgende vragen:

1. Een korte introductie van jou: mag je opnemen met kleren aan hoor.

Wie ben je, hoe oud ben je, en wat doe je in het dagelijks leven?
TIP: Film in een medium wijd shot, sta niet te ver van de persoon die je opneemt, anders is deze niet te horen. ‘Medium wijd’ houdt in dat de persoon voor je vanaf de navel zichtbaar is.

2. Een antwoord op  4 à 5 van de volgende vragen:

 • Wat is jouw verbintenis met het water?
 • Waarom en hoe vaak zwem je?
 • Wat brengt buitenzwemmen jou?
 • Waarom deze zwemlocatie?
 • Wat is jouw eerste herinnering aan buitenzwemmen?
 • Wat is jouw zwem doel voor 2020?
 • Wat is jouw boodschap aan anderen?
 • Wat is jouw persoonlijk verhaal, ben je gezond, heb je klachten, hoe ben je tot buitenzwemmen gekomen?
 • Wat wil je nog meer kwijt?

Neem alsjeblieft de vraag in je antwoord mee, dus eerst vraag in de camera vertellen en dan aansluitend je antwoord.

Overigens ook leuk als je 2 antwoorden vanuit het water geeft. TIP: Ook graag een medium wijd shot

3. Bij het opnemen van de video graag de smartphone horizontaal houden!

4. Om een betere opname te waarborgen en als bedankje dat je mee doet, ontvang je van mij het onderstaande setje. Het is een statief dat je ergens neer kunt zetten of in je hand kan houden met een microfoontje. Let wel op dat de plugin van de microfoon mogelijk niet op jouw smartphone past, maar wellicht heb je zelf een koppelstukje waardoor je de verbinding kan maken.

5. Neem minimaal 5 omgevings(snij)shots op van minimaal 10 sec per snijshot. Snijshots heb ik nodig om de video compleet te maken.

6. Bij snotshots moet je denken aan bijvoorbeeld een wijds beeld van het water, van je voeten dat je het water inloopt, van een eendje dat voorbij zwemt, van je zwemspullen aan de kant of van het bord dat de zwemlocatie aangeeft. Close en medium shots van alles wat met de zwemvideo te maken heeft.

7. Mocht je samen met een zwembuddy de video opnemen of zelfs apart de zwembuddy’s in een groep, dan doneer ik 1 opnamesetje aan de chef opname en ontvangt de rest van de zwembuddy’s een Speedo badmuts naar keuze.

8. Hou rekening met het weer. Voorkom overbelichting en zorg dat de zon niet te fel in het gezicht schijnt van de persoon die je filmt. Ook tegenlicht werkt niet mooi op beeld, bij twijfel liever nog in de schaduw staan, dan in tegenlicht of dus de felle zon.
Laatste TIP met betrekking tot het weer: ga bij de opnames niet in de wind staan. Dat geeft te veel ruis in het geluid. Neem ook geen video op als er pratende mensen op de achtergrond zijn te horen. Liefst een zo geruisloze mogelijke omgeving.

9. Er is geen tijdslimiet aan verbonden, maar ik ga ervan uit dat het deel met de introductie en vragen maximaal 5 minuten duurt. Is het net iets langer of korter, dan is dat geen probleem. Vergeet niet het zwemdeel, en daar hoef je niet persé te praten tenzij je nog antwoorden geeft op bovenstaande vragen, maar ik ontvang graag minimaal 2 minuten aan zwembeelden van jou of je zwemmaatjes in het water. Zwem ook dicht bij elkaar en/of anders naar de camera toe. Ik heb liever een close up van je in plaats van dat je heel klein op beeld bent in het grote wateroppervlakte.

10. Ook super als je voor de intro een zwemkleding-close-shot (vanaf de borst) opneemt waarbij de camerapersoon een rondje draait om de persoon die hij of zij filmt.

Kort en krachtig een video die triggert.

Dit zijn de tips die ik je mee wil geven. Als laatste TIP: geniet, deel en verbind.

Ik ben heel benieuwd naar je zwembeelden en het hoeft zeker niet lang te zijn, als de passie voor buitenzwemmen maar zichtbaar is. Als je mee doet geef je FrisseDuik impliciet toestemming om de beelden vrij te gebruiken en doe je afstand van je portretrecht.  Ik gebruik de beelden alleen voor FrisseDuik om buitenzwemmen breed onder de aandacht te brengen.

Zijn de beelden klaar, dan mag je ze mailen naar susan@frisseduik.nl. Je kan de bestanden het beste via een WeTransfer link versturen. Ik zelf zal zorgdragen voor de montage.

Doe je mee?

Vul dan hier je contactgegevens in en ik neem contact met je op.

  Het zou super zijn als zwemmend Nederland meedoet en zijn beelden deelt! Zo kan ik dit via de FrisseDuik kanalen delen en doen we een digitaal ‘Rondje Nederland‘. Zwem je mee?