06–23 34 93 85 susan@frisseduik.nl

Hoera, we kunnen met vakantie!

Door de versoepelingen kunnen we eindelijk definitief onze vakanties plannen. Binnen Nederland of toch lekker de grens over?

Ongeacht waar je deze zomer naar toe gaat om er even uit te kunnen zijn om te ontspannen, te verbinden en te genieten, realiseer je dat het niet vanzelfsprekend is dat je het water in kunt. Vraag je van tevoren af of je nog wel goed genoeg kunt zwemmen. Realiseer je dit voordat je je handdoekje neerlegt, want het is reuze vervelend en onveilig om aan wal te moeten krabbelen.

Ja serieus, zwemmen kun je verleren

‘Zwemmen verleer je niet’ hoor je vaak. Maar dat klopt niet helemaal. Als je te weinig praktijkervaring hebt opgedaan in de afgelopen maanden of jaren, dan gaat het zwemmen niet meer zo soepel als je wellicht zou denken. Je conditie is achteruitgegaan – zwemconditie is niet per se hetzelfde als algemene conditie – en het kan zelfs zo zijn dat je de techniek niet meer helemaal goed beheerst.

Want geloof me, ook zwemmen kan je verleren. Die ontdekking wil je natuurlijk niet pas in het water doen, dan is het eigenlijk te laat, dus je moet deze stap voor zijn. Check je zwemvaardigheid dus voor je vakantie. Ja, ook jij. Vraag je eens heel eerlijk af of dit op jou van toepassing is. Realiseer je dat je echt risico’s loopt als je het water in gaat en je blijkt niet goed genoeg meer te kunnen zwemmen. Je kunt zelfs in paniek raken in ondiep water of in de problemen raken, ook al ben je van kind af aan een waterrat geweest.

En dan? Aan de bak om je zwemkunst op te frissen

Weet je niet heel zeker of je nog veilig kunt zwemmen? Of twijfel je aan de zwemvaardigheid van je partner, je kind of je ouders?

En dan heb ik het niet alleen over de vraag of je in een zwembad veilig aan de overkant komt, maar ook over je zwemveiligheid in buitenwater. In water dat misschien donker is. Water waar geen strepen op de bodem staan. Dat vergt net iets meer van je zwemvaardigheid. Niets zo leuk als zwemmen in buitenwater, maar dan moet je je wel écht veilig in dat water kunnen bewegen.

Dus voordat we op vakantie een frisse duik nemen, moeten we onze zwemkunst misschien even opfrissen. Met een frisse blik kijken naar onze zwemtechniek en conditie. Het is bewezen dat zwemvaardigheid verdwijnt als je niet genoeg zwemuren maakt, tekort komt op techniek of niet genoeg kracht kunt zetten. Om dat te checken én weer te ontwikkelen is er de opfriszwemles.

Opfrisles voor jong en oud

De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert om kinderen een opfrisles te geven (dat kan bij zwemscholen in de buurt), ook als ze hun zwemdiploma allang in de pocket hebben. Ze hebben de afgelopen anderhalf jaar te weinig ervaring in het water kunnen opdoen om veiligheid en plezier te waarborgen. Dus ga aan de bak en boek die opfrisles.

Verdrinkingsaantallen onder 50-plussers het hoogst 

En wees niet alleen kritisch op de zwemvaardigheid van je kinderen, maar ook op die van jezelf en andere volwassenen. Voel je je veilig genoeg in het water, besef je wat er allemaal fout kan gaan? Als je ook maar enigszins twijfelt, boek dan ook zelf een opfrisles!

En heb je een opfrisles of zelfs meerdere opfrislessen gehad (wist je dat ik ze ook geef in het buitenwater?), leg dan straks lekker je handdoek neer, smeer jezelf in, geniet van het moment en creëer nieuwe herinneringen. Deze zomervakantie heb je immers zo verdiend – daar wil je graag optimaal én veilig van genieten!

Waar moet je op letten als je veilig wilt zwemmen in buitenwater?

Ik heb de hoofdzaken voor je op een rij gezet. Klik op de blauwe button en lees ze goed door!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!