06–23 34 93 85 susan@frisseduik.nl

17 september 2019

Bewust kiezen voor je gezondheid, dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of elke dag te mediteren. Drie jaar geleden liep Susan Houbraken ernstig letsel op in haar nek en linkerschouder, door de gevolgen van een kop-staartbotsing. Sindsdien zwemt ze elke dag in open water en daardoor heeft ze veel minder last van haar chronische pijn.

Kop-staart botsing

In november 2016 stond Susan in de file op de A2, toen een auto van achter hard op haar klapte. “Het maakte een enorm kabaal en er schoot veel stress, paniek en angst door me heen. Toen ik 112 belde werd mij gevraagd of er een ambulance moest komen, maar dat leek me niet nodig. Onze auto’s zaten aan elkaar, maar we hadden op het oog geen lichamelijke schade.” Na het ongeluk reed Susan door naar haar werk. “Na nog geen anderhalf uur moest een collega me thuisbrengen. Het ging niet; ik was helemaal overstuur en mijn linkerschouder en nek zaten vast.”

Het ongeluk bleek grotere impact te hebben dan gedacht. Susan ervaarde enorme pijn aan haar borst omdat haar gordel heel strak was getrokken door de klap. Ook liep ze een extreme evenwichtsstoornis op, waardoor ze zeker drie maanden lang uit balans was. Een MRI-scan toonde later aan dat ze schade had opgelopen tussen haar nekwervels. “Mijn bindweefsel was helemaal door elkaar gegooid en er zat een zenuw klem in mijn linkerarm, waardoor ik deze arm niet meer kon strekken. Ik moest mijn haren afknippen, omdat ik ze door de pijn niet meer kon wassen.” 

De eerste maanden na het ongeluk waren pittig. In het begin volgde ze diverse fysio en dry needling behandelingen bij diverse fysiotherapeuten, maar vanwege gedoe met verzekeraars moest Susan na een paar maanden zelf op zoek naar een manier om te herstellen. Dankzij een vriendin kwam ze in aanraking met openwaterzwemmen. “Het was december, dus het water was hooguit 6 graden. De kou van het water verzachtte mijn pijn, het verdoofde tijdelijk alles. Je bent door de kou ook met andere dingen bezig dan je pijn, zoals je ademhaling en veiligheid.”

Dagelijks openwaterzwemmen

Sinds haar eerste ervaring met openwaterzwemmen, ligt Susan dagelijks in het water. Soms zelfs 2 keer per dag. Ook in de winter probeert ze dit aan te houden, al gaat dat niet altijd. “Als er ijs ligt, maak ik een wak en dan ga ik daarin zitten.” 

Inmiddels is het ongeluk drie jaar geleden en speelt het openwaterzwemmen een steeds grotere rol in Susans leven. “In september 2017 startte ik een initiatief waarbij ik in elke provincie van Nederland ging openwaterzwemmen. Ik had weer een doel nodig. Mijn salescarrière was voorbij omdat ik niet meer achter een computer kon zitten.” Met haar initiatief bereikte ze lokale en landelijke media.

“Ik wil zoveel mogelijk gelukkige openwaterzwemmers om me heen verzamelen. Het is mijn missie om mensen in het water te krijgen”, vertelt Susan. Vanuit deze missie zette zij in september 2018 Frisse Duik op. Hiermee moedigt ze andere mensen aan om ook te beginnen met openwaterzwemmen.

NK-ijswaterzwemmen 

Dit jaar nadert de vierde winter dat Susan in ijswater zwemt. “Ik blijf mezelf nieuwe doelen stellen. Volgend jaar wil ik meedoen aan het NK-ijswaterzwemmen op de 1 km borstcrawl. Hoewel ik voor 60% ben afgekeurd, is zwemmen voor 40% nu mijn werk geworden. Ik word gesponsord en kan met mijn bedrijf mijn tijd zelf indelen. Dat is heel prettig.”

Susan heeft tegenwoordig weer rust in haar lichaam. “Ik ben meer ontspannen en de chronische pijn gaat steeds minder een rol spelen. Voorheen was de pijn overheersend, maar ik merk sinds deze week dat het minder wordt. Als ik tegenwoordig pijn heb, ga ik meteen naar het water.” Het ijskoude water heeft invloed op je lichaam. In ijswater zwemmen is dan ook echt een vak. “Je zwemt bewuster in ijswater. Het bloed gaat naar je vitale organen, waardoor je core warm blijft. Hierdoor krijgen de uiteindes van je ledenmaten minder bloed, en dan worden ze zwaar. Ook moet je de signalen van onderkoeling en je ademhaling goed in de gaten houden.”

Achteraf gezien is Susan dankbaar voor het ongeluk dat haar in 2016 overkwam. “Ik zie het als een geschenk, want daardoor ben ik nu de vernieuwde versie van mezelf. Ik ben rustiger en nooit meer overhaast, kan genieten van mijn kinderen en heb geleerd hoe ik moet ontspannen. Ik haal nu alles uit mijn leven en wil andere mensen ook laten zien dat je veel meer kan doen dan je eigenlijk beseft. We zijn zó druk met andere dingen, dat je jezelf vaak tekort doet.”

Wat zegt de gezondheidsexpert?

“Het verhaal van Susan is herkenbaar voor mij en vele anderen”, zegt Johan Noorloos, oprichter van de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. “Een crisis is namelijk op het moment dat het gebeurt vaak een grote negatieve verandering. Maar achteraf bezien kan het, met voortschrijdend inzicht, wellicht ook een verrijking zijn. Susan’s verhaal is een inspirerend voorbeeld.  

Wanneer het leven je met de rug tegen de muur zet, word je soms gedwongen om andere keuzes te maken, die je voorheen niet gemaakt zou hebben. Ook merk je dingen op waar je je eerder nooit bewust van was.Toen het leven mij onderuit haalde, ontdekte ik de yogamat. Ik werd mij vanaf dat moment meer bewust van kansen en nieuwe mogelijkheden. Op het moment zelf was dankbaarheid – zoals Susan zo mooi beschrijft – ver te zoeken. Pas later realiseerde ik dat het ongelooflijk veel nieuwe inzichten had opgeleverd. 

Het leven gaat om het doen van dingen waar je oprecht blij van wordt – en dan vooral dat je dat niet moet uitstellen. Vragen als ‘Wat wil ik echt?’ en ‘Waarom niet nu?’ zijn dan ineens meer dan relevant. Susan heeft op een bewuste manier keuzes moeten maken, waardoor ze zich nu sterk en gezond voelt. Ik vind het ongelofelijk dapper dat Susan op deze manier haar verhaal deelt. Hiermee is ze een inspiratie is voor velen.”

Paula Vaarkamp

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!