06–23 34 93 85 susan@frisseduik.nl

Mijn verhaal aan FBTO,
klik hier voor de originele post.

Zwemmen tegen pijn

Susan zwom altijd al graag, maar na een kop-staartbotsing in 2016, is het voor haar een must geworden. Door het ongeluk heeft ze altijd pijn in haar nek en schouder. Het koude water verdooft de pijn. Hoe kouder, hoe beter, is Susans motto. Als er ijs ligt, slaat ze een wak en gaat erin zitten. Susan: “De kou van het water verzacht de pijn, maar het zorgt er ook voor dat je met andere dingen bezig bent, zoals je ademhaling. Je bent even helemaal uit je hoofd en ín je lichaam.”

Vanaf haar kindertijd een fanatieke zwemmer

Susan is al vanaf haar kindertijd een fanatieke zwemmer. Door het werk van haar vader moest het gezin regelmatig verhuizen en dat zorgde ervoor dat ze als kind in verschillende landen en werelddelen woonde. Zwemmen, van wedstrijdzwemmen tot kunstzwemmen, kon gelukkig overal en dat zorgde ervoor dat Susan zich overal toch thuis kon voelen.

Van maart tot oktober zwom Susan buiten. ’s Winters niet, omdat ze bang was om ziek te worden of in de problemen te komen door bijvoorbeeld onderkoeling. “Een vriendin haalde me in de winter van 2015 over om het ook eens in de winter te proberen. Toen was ik verkocht. Het koude water werd mijn beste vriend. Ook toen in november 2016 een ongeluk kreeg bleef ik gewoon doorzwemmen.” Sindsdien ligt Susan 365 dagen per jaar in het water. Soms zelfs 2 keer per dag. In een badpak, en niet in een wetsuit, zoals veel andere openwaterzwemmers wel doen. Susan: “In een wetsuit voel ik me niet vrij genoeg: een badpak zorgt ervoor dat ik alles kan doen wat ik wil in het water.”

Anderen inspireren met Frisse Duik

Susan is zo dol op zwemmen in open water, dat ze anderen die ervaring ook wil geven. Daarom is ze gestart met het platform Frisse Duik. Susan: “Ik help mensen met mijn enthousiasme en ervaring om ook een frisse duik te nemen. Weer of geen weer.” Ze geeft zwemwerkshops om mensen kennis te laten maken met koudwaterzwemmen en maakt video’s waarin ze met bekenden en onbekenden gaat zwemmen op de mooiste plekjes van Nederland. Van de Noordzee tot stille meertjes in Gelderland. 

Susan: “De positieve effecten van buitenzwemmen gelden voor iedereen: je wordt er gezonder van, gelukkiger en wordt nog meer één met je lichaam. Perfect voor mensen met lichamelijke of psychische klachten, maar ook als je gewoon heel erg van zwemmen houdt. Maar ik kan me voorstellen dat het lastig is om te beginnen. Daarom help ik anderen graag bij het nemen van de eerste stappen.”

Tips van Susan

Wil jij net als Susan ook de sprong in het diepe nemen? Met onderstaande tips kun je meteen aan de slag:

  • Ga gewoon! Ik merkte dat ik allerlei ‘smoesjes’ aan het verzinnen was om niet te gaan: het is koud, het is gevaarlijk, ga zo maar door. Maar er is maar één manier om erachter te komen of openwaterzwemmen iets voor je iets: door het gewoon te doen.
  • Maar ga nooit alleen. Neem een ervaren buitenzwemmer mee die je kan helpen en in de gaten kan houden. Zijn of haar ervaring kan je helpen om rustig te blijven en op je lichaam te vertrouwen. 
  • Bereid je goed voor. Iedereen kent het effect van plotseling koud water op je ademhaling: je gaat naar adem snakken. Doe daarom vooraf ademhalingsoefeningen om je ademhaling onder controle te krijgen. Verder heb je nodig: een handdoek, warme kleding, een thermoskan lauwe thee, een badmuts om je hoofd warm te houden, oordopjes en een wetsuit of zwembroek/badpak.
  • Bouw het rustig op. Je hoeft niet meteen midden in januari in de vaart te springen: door in de zomer al te beginnen met buitenzwemmen, ben je bekend met het open water en al getraind in het zwemmen. Door na de zomer regelmatig te blijven zwemmen, bouw je de temperatuur langzaam af. En bouw ook iedere frisse duik rustig op: loop kalm het water in, zodat je lichaam aan het koude water kan wennen.
  • Zet je hoofd uit en je lichaam aan. Veel winterzwemmers zijn van mening dat kou tussen je oren zit. Met andere woorden: geef je over aan de kou, de stilte en de natuur. Voel wat het effect van het koude water op je lichaam is en geniet van het stoere gevoel als je klaar bent. Maar blijf niet stilletjes ronddobberen: om het niet te koud te krijgen moet je flink blijven zwemmen.

Lees ook mijn blog over zwemmen zonder lijntjes!

Voel je vrij om mijn blog in je eigen netwerk te delen!